06-18377278
cor@deboksendecoach.nl

Vergroot je zelfvertrouwen met deze simpele tips

Vergroot je zelfvertrouwen met deze simpele tips

zelfvertrouwen is het begin

Zelfvertrouwen is een term dat regelmatig gebruikt wordt voor personen die vertrouwen op hun eigen kracht. Vaak is dit op meerdere manieren zichtbaar. Denk maar aan hoe iemand spreekt, laat zien hoe goed hij/zij is in een bepaalde vaardigheid en dat is vooral terug te zien in lichaamstaal.

De gedachte van vandaag: Leer je lichaamstaal te gebruiken om je zelfvertrouwen direct te vergroten.  

Er zijn genoeg artikelen die schrijven over hoe je bewust kan worden van bepaalde gedachten om je zelfvertrouwen op te krikken. Ook al werken ze zeer goed, als je lichaamstaal niet matcht met je gedachten, dan zal het lastig worden om bewust de gedachten toe te kunnen passen.

Binnenkort schrijf ik hier een uitgebreider artikel over, om wat meer achtergrond te geven over de processen die hierbij spelen. Denk maar aan stofjes die vrijkomen in de hersenen, waarom het een (groot deel)  van je succes kan gaan bepalen en praktische toepassingen voor het dagelijks leven.

Tip 1: Sta of zit rechtop voor instant zelfvertrouwen

Ga rechtop zitten/staan en doe alsof je hoofd aan een draadje vastzit, zoals bij een poppenspeler.  Dit is een gedachte, die ik heb meegenomen uit de theaterwereld.

Twee dingen gebeuren er direct: 1. Je haalt automatisch beter adem. Doordat je rechtop zit/staat, ontstaat er ruimte in je diafragma, waardoor je meer lucht in kunt ademen. 2. Je ziet er een stuk sterker/gezonder uit.

Een extra gedachte hierbij. Je kunt maar een emotie tegelijk aan. Als je rechtop zit/staat is het voor je brein en je lichaam tegenstrijdig om vervelende emoties te voelen. Voorbeeld: Ga maar eens voorover gebogen staan, alsof je verdrietig bent. Probeer dan maar eens te menen dat je vrolijk en opgewekt bent. Je lichaam helpt je namelijk je emoties te sturen (non-verbale communicatie)

Tip 2: Doe eens een powerpose voor meer zelfvertrouwen

Mocht je iets spannends doen, zoals een presentatie, sollicitatiegesprek of iets waar je tegenop ziet, kun je deze tip direct toepassen.

Sta met je voeten iets breder dan je heupen, spreid je armen alsof je je heel groot gaat maken. Houd deze pose vast voor minimaal 1 minuut. Blijf vooral goed doorademen en merk maar op wat er direct gebeurt met je.  

Ook hier kan ik hele lange artikelen schrijven. Het heeft veel meer invloed op wat je in het dagelijks leven doet. Maar wist je, dat het ook zaken als uitstelgedrag kan verminderen.

meer informatie over powerposes – lichaamstaal kun je hier vinden in de TEDtalk van Professor Amy Cuddy

Een van de eerste foto’s die gemaakt werden door Huck Sim – Groot maken zorgt voor een boost in zelfvertrouwen

Tip 3: Oogcontact maken

Mensen die zelfvertrouwen uitstralen, zullen over het algemeen makkelijk iemand in de ogen aan kunnen kijken. Oogcontact is in veel culturen niet altijd even geaccepteerd, echter in de meeste Westers-georiënteerde landen is het belangrijk om oogcontact te kunnen maken.

Het impliceert dat je dan open staat voor anderen en het zelfvertrouwen hebt om contact te kunnen maken.

Bij bijvoorbeeld een Stare-down is het de bedoeling om je tegenstander te willen overheersen. In het uitgebreide artikel zal ik in gaan op wat oogcontact en staren in elkaars ogen kan betekenen. Er zijn hele mooie onderzoeken hierover geschreven

Toevoeging aan het oogcontact maken: Let op dat je niet gaat staren, dat is meestal eng. Er is een balans.

Door oogcontact bouw je aan zelfvertrouwen. Bovenal ook het vertrouwen van een ander in jou
Oogcontact maken verhoogt zelfvertrouwen en ook het vertrouwen van een ander in jou

Voor nu wil ik het hierbij laten. Ga ermee aan de slag en je zult zien dat je flinke stappen kunt maken hiermee. Binnenkort zal ik een zeer uitgebreid artikel hierover schrijven met plaatjes, filmpjes en wetenschappelijke quotes om je nog beter te helpen je zelfvertrouwen te vergroten.

Wil je weten hoe je je zelfvertrouwen kunt verhogen middels een bokscoaching sessie of groepstraining?

Stuur mij een bericht op cor@deboksendecoach.nl of vul even het onderstaande formulier in.

    meer weten over wat de boksende coach voor jou kan betekenen?